Wat doet Sterk met paarden

Paardencoaching kan je ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling, het opheffen van blokkades, het (her)ontdekken van je kracht en kwaliteiten, het overwinnen van angsten, het krijgen van inzicht in levensvragen, rouwverwerking en het verwerken van andere emoties en trauma's. Lees meer >>


Workshop voor kinderen

"Het was super cool en spannend tegelijk!", glunderen de meiden. Wel verdiend ontvangen zij het certificaat: Ik ben Sterk'. Lees meer over de eerste workshop Snuffelen & knuffelen >>

Bart (individuele coachsessie)

Heel bijzonder om tijdens onze ontmoeting de interactie met het paard te ervaren. Ik merkte dat naarmate de door mij gesproken woorden alleen met het hoofd beredeneerd of ook werkelijk gevoeld werden, invloed had op het gedrag van Wessel. Hoe dichterbij het gevoel, hoe meer connectie met het paard. Fascinerend.

Te meer ook door de liefdevolle aandacht van Astrid heb ik de sessie met Wessel als heel waardevol en zeer troostend ervaren. Dank!

Rose (duo-sessie)

Een aantal jaar geleden heb ik met mijn werk, tijdens een teamdag, voor het eerst kennis gemaakt met het concept 'spiegelen met paarden'. Ik voelde toen onmiddellijk dat dit iets bijzonders was. Omdat het onderdeel was van een teamdag, met voor iedereen maar beperkt de tijd, kon ik het helaas niet de aandacht geven die ik wilde. Het concept is altijd in mijn hoofd blijven rondspoken. 

Toen een vriendin van mij met een aantal zaken in de knoop zat, bedacht ik dat dit misschien weleens het antwoord was en kon helpen om beter  inzicht te krijgen. En voor mij meteen een mooi excuus om het ook te doen.

Na wat googlen vond ik de website van Astrid - 'sterk met paarden'. Achteraf een naam met een dubbele betekenis maar op dat moment sprak die me meteen aan. 

Er bestond de mogelijkheid tot 'duo-coaching' En, met wie kan je dat beter doen dan met je beste vriendin? 

Aangekomen op de indrukwekkende stal Wennekers hebben wij Astrid voor het eerst ontmoet, los van het feit dat zij een ontzettend prettig mens is en makkelijk communiceert, voelde het ook gewoon meteen goed. Zij heeft uitgebreid de stal laten zien en vervolgens ook uitgebreid met ons gesproken alvorens wij kennis gingen maken met haar prachtige, grote, zwarte paard, Rinske. 

Nu ben ik niet bang voor paarden maar Rinske is in eerste instantie best een intimiderende verschijning. De sessie en de ervaring die vanaf dat moment echt van start ging, is niet in woorden uit te drukken. Waar het begon als een verrassing voor een vriendin, eindigde het in een intensieve, emotionele en veel betekenende dag voor ons allebei. Wij hebben beiden veel geleerd; over onszelf, over elkaar, over onze omgang met elkaar, over onze grenzen, onze talenten en onze ontwikkelpunten. Allemaal onder leiding van de geduldige, lieve en aandachtige Astrid en de lieve, geduldige, eigenzinnige, mooie Rinske. 

Ik zou nog heel lang kunnen doorgaan met vertellen maar het beste advies dat ik kan geven is; ga het meemaken. Als je dit leest overweeg je het toch al.... niet twijfelen, gewoon doen. Ik kom zeker nog een keer! 

Sterk met paarden in De Telegraaf

In De Telegraaf verscheen een artikel over therapie en coaching met dieren waarvoor ik geïnterviewd ben. Het volledige artikel kun je als pdf lezen of downloaden.

Sterk met paarden in Het Parool

Dat een paard ook een goede coach kan zijn, ontdekte journalist Marike Wouters onder andere bij Sterk met paarden en schreef er het mooie artikel Paardenmiddel over in Het Parool.

Najetti (individuele coachsessie)

'De dag dat ik Astrid Sterk advies vroeg over mijn levensloop was ik benieuwd naar mijn blokkades en belemmeringen. Astrid zette mij meteen op het juiste spoor doordat ik een vraagstelling moest formuleren voordat we samen met haar paard Rinske het veld zouden betreden. Hierdoor werden voor mij direct dingen helder en was het tegelijkertijd een intentieverklaring naar mijzelf toe.


Astrid is heel zorgvuldig en hield rekening met mijn angst voor paarden. Eenmaal in het veld hebben zich via het paard Rinske mijn eigenaardigheden geopenbaard. Zo spiegelde zij mij bijvoorbeeld in mijn contact met anderen. Vervolgens heeft Rinske mij laten zien hoe zij zelf het contact zoeken met anderen aanpakt. Heel simpel en daardoor zo helder. Zo kwam Rinske met meer beeldende adviezen omtrent speelsheid die voor mij klaar als een klontje waren. Zeker met de psychologie en duiding die Astrid er zelf nog aan toe voegde.


Het was een fantastische ervaring die mij de ogen op zachte wijze heeft geopend. Astrid Sterk is geduldig, transparant en oprecht, en Rinske een schat van een paard. Door het vertrouwen wat ik in zowel Rinske als Astrid heb gevonden, ben ik zelfs op het paard gaan zitten, hebben we geknuffeld, en heb ik Rinske naar de stal gestapt.

Astrid Sterk & Rinske: een fijngevoelig duo, en hun goede raad breng ik nog steeds ten uitvoer.'

Paardencoaching Amsterdam, Paardencoach, Astrid Sterk, Paardencoaching Aalsmeer, Beemster, Paardencoaching, Sterk met paarden

persoonlijke groei, bewustwording, paardencoach, sterk met paarden, coaching met paarden, natural horsemanship,equitherapie, autisme, trauma, emotioneel, Amsterdam, Beemster, Aalsmeer, Amsterdamse Bos, Stal Wennekers, Wennekers, energie, team, individueel, single, alleenstaande, daten, dating, blind date, vrijheid, ruimte, loslaten, minder stress,, zelfvertrouwen, leiderschap, persoonlijk leiderschap, inzicht, communicatie, relatieproblemen, life coach, etui therapie, fries paard, Astrid Sterk, creatieve coaching, omgaan met verdriet, omgaan met verlies van een dierbare, overleden kind, rouwverwerking, onvrijwillig kinderloos, persoonlijke effectiviteit, verbinding, je hart volgen, life coaching, gecertificeerd, erkend, in contact met anderen, paarden, angsten overwinnen, angst, aanbod, diensten, teambuilding, teamdag, bedrijfsuitje, transformationeel leiderschap, mental coach, personal coach, persoonlijke ontwikkeling, effectiever communiceren, grenzen stellen, grenzen verleggen, samenwerken, doelgerichtheid, begeleiden, coachen, ervaren, leren, verbeteren, spiegelen, reflecteren, intervisie, confronteren, groepstraining, workshop, sessie, gedragsverandering, NLP, beter leiding geven, non-verbale communicatie, uitstraling, valkuilen, praktische handvatten, open communiceren, positief, spiegelen met paarden, nieuwe inzichten, Mony Roberts, observeren, vertalen, kudde, positie, gezondheid, ontspannen, Master Practitioner, conflicten, communicatieve vaardigheden, wandelcoaching, patronen doorbreken, leerdoelen, werk, interactie, verslaving, opvoeden, problemen met kind, kwaliteiten, talenten, creativiteit, evaluatie, coachtraject, dynamiek, sterke punten, burn-out, burn out, invloed uitoefenen, overtuigen, overtuigingskracht, management, ouderschap, zelf de regie nemen, aarden met paarden, waarmaken van je dromen en doelstellingen, professionele ontwikkeling, blokkades opheffen, patronen doorbreken, onderbewustzijn, ervarend leren, feedback, Transactionele Analyse, Systemisch Werk, familie opstellingen, bezieling, drijfveren, passie, Rinske, fries paard, sensitiviteit, paardencoaching

Anne-Marie (individuele coachsessie)

'Op mijn gemak. Dat is hoe ik me voelde toen ik bij Astrid en Rinske kwam voor een sessie. Ook al had ik wat schrik van de kracht van zo’n sterk paard, juist deze kracht bleek de basis te zijn voor een sessie met wederzijds respect, zowel van Rinske als van Astrid.

Astrid heeft net zo’n zelfde stille kracht in zich, die met de juiste vragen de betekenis van de bewegingen het paard bij mij toetste.

Wat Astrid duidelijk overbrengt, is dat alles goed is. Het is goed zoals het is, jij bent goed zoals je bent. Om op mijn gemak, met meer inzichten en versterkt geloof in mijn eigen stille kracht, weer naar huis terug te keren.'

wat een wonder

hoe bijzonder

zoals jij mij raakt

mij verstaat

en ziet

nog beter kent

dan ik mezelf

hier en nu

naast jou

durf ik

mijn maskers af te doen

los te laten

kan ik

vanuit binnen

weer naar buiten

angsten overwinnen

van mijn hoofd

naar mijn hart

de essentie raken

zoals jij mij raakt

keer op keer op keer

bedankt lief paard

dat je mij aardt


Astrid Sterk

Marjan met dochter Amy, 4 jaar (individuele sessie + knuffelen & snuffelen)

'Ik vond het eerst best spannend om zo dichtbij paarden te zijn en met paarden te lopen. Maar door te denken: 'Rinske is een erg lief paard en Astrid heeft er volle vertrouwen in dat ik dat kan met haar, dus komt het goed', durfde ik het. En bovendien met vol vertrouwen. Wat een schat is Rinske. Zooo lief!


Een stappenplan voor Amy om een paard te aaien. Wat kon jij haar goed begeleiden bij het nemen van kleine stapjes!'

Interview door RTL Amstelveen

Myriam (traject van 3 coachsessies)

Op het moment dat ik besefte dat het mij nog niet altijd lukt om volledig de angst te omarmen, dacht ik: nu ga ik voor paardencoaching!


Al googelend kwam ik bij de mooie website van Astrid uit en nam direct het besluit om voor 3 sessies te gaan. Ik wilde ruim de tijd nemen om mijn hulpvraag tot uiting te laten komen.

Wow, wat was het overweldigend om zo ineens tussen allemaal paarden te lopen bij een van de grootste maneges aan de rand van het Amsterdamse bos. Ik maakte kennis met Rinske, een schitterend mooi, zwart paard, maar helaas voelde ik mijn angst toch meteen opkomen. Hierdoor wist ik dat ik nog wat te overwinnen had.


Hoe gaaf was het dat ik aan het eind van de dag een klein brokje aan Rinske durfde te geven.

Ik dacht: als ik weer de liefde voor paarden voel en dus mijn angst overwin, dan kan ik alles nog meer aan. Maar nu zie ik in door de 3 mooie sessies met Rinske en Astrid, dat dit voor mij in een hele andere context heel veel heeft gebracht.

Wat ik zeer fijn vind, is dat Astrid eerst rustig de tijd neemt om een gesprek aan te gaan en hierdoor ruimte creëert voor mijn verhaal.


Astrids warme uitstraling, luisterend oor en haar vragen, waren voor mij zeer waardevol. Wat bijzonder ook om te zien en te ervaren hoe Rinske feilloos aanvoelde of ik gespannen of onrustig was. De liefde voor het paard is er nog, maar alleen op een andere manier dan in mijn jonge Penny meisjes jaren.


Bedankt lieve Astrid en Rinske.

©2019 Sterk met paarden | All rights reserved | Algemene voorwaarden Sterk met paarden | Webdesign by Miss Write

Marja (individuele coachsessie)

Wegens rugklachten en tijdgebrek was Marja gedwongen haar paard te verkopen. Een beslissing die haar veel verdriet deed. Door naar Rinske te komen, is ze een stukje verder in haar verwerking gekomen en heeft ze er voor gekozen om een geschikt bijrijd paard te vinden: 'Lieve Astrid, jouw lieve Rinske heeft zoveel in mij los gemaakt. Sinds 2 weken heb ik een nieuw bijrijdpaard gevonden en zij is fantastisch. Ik kan alleen met haar naar buiten en ik ben een heel gelukkig mens! Ik geloof niet in toeval. Dit moest zo wezen.

Lieve groet, Marja

Anoniem (Kennismakingsworkshop)

Toen ik voor het eerst hoorde over paardencoaching was ik eerlijk gezegd nogal sceptisch. Maar ik hoorde via een haptotherapeut, die tevens paardencoach is, dat er altijd bijzondere dingen gebeuren. Dat wilde ik wel een meemaken. En er gebeurde ook bij mij iets bijzonders wat voor mij heel waardevol was en waar ik nog regelmatig aan terug denk. Vlak na de sessie wilde ik weten hoe het werkte en het gebeuren analyseren. Astrid vertelde me dat sommige dingen niet verklaard hoeven te worden. Dus nu koester ik de ervaring en doe er mijn voordeel mee.

Astrid bedankt dat je mij een mooie ervaring rijker hebt gemaakt.

Claudia (traject van 6 coachsessies)

Na 2 heftige jaren, onrustig zowel privé als qua werk, zoekende naar weer mezelf te zijn, topte ik deze jaren af met het verlies van mijn laatste ouder, mijn mama. Na een intensief ziekbed, gelukkig in mijn huis en dus in mijn nabije omgeving, waarin ik haar heb mogen verzorgen, verliet ze ons, uit de handen van mijn zus en mij.

Na al het geregel, was er ineens niets... Geen gevoel, alleen lichamelijke pijn, compleet op slot en niets voor mij als gevoelsmens.


Een eerdere zakelijke eenmalige ervaring met paardencoaching een jaar eerder, waarbij er in no time gevoel los kwam door confrontatie, ging ik op zoek. Ik wilde wel iemand die ervaring had met rouwverwerking, daar zat volgens mij het grootste obstakel. Te heftig verdriet om open te gooien. Na zoeken kwam ik terecht bij Astrid en Rinske. De kennismaking was direct warm, met beiden, zonder druk. Na mijn verhaal verteld te hebben, wist Astrid door een aantal korte vragen, de sessie te starten. Rinske is een heerlijkheid, lief, geduldig en begripvol. Ze heeft me gedragen, opgepakt, geconfronteerd en voor het eerst weer laten voelen, sinds lange tijd. Astrid vertaalt kundig en met liefde en respect wat ze ziet gebeuren. Ruimte en tijd om jezelf te zijn. Ik heb 6 sessies (traject) gedaan en dacht bij sessie 5 niet dat ik het voorlopig alleen aan zou kunnen. Ik leefde op in de sessies, verlangde er naar, had het nodig.


Met rust, maar met ervaring liet Astrid mezelf weer ontdekken met Rinske samen. Ik maakte stappen, nam het heft en mijn leven weer in handen. Door heerlijke ritten en rijden op Rinske, oefeningen met Astrid en Rinske, praten, luisteren, kijken, muziek, voelen en huilen, heb ik mezelf weer gevonden. Alleen dan wel de betere en originele versie. Laten wat ik niet meer wil zijn en oppakken wat ik echt ben. Tussen sessie 5 en 6 kwam het licht. Mijn baan opgezegd, nieuwe baan aangenomen, zelf weer open om echt te leven, verdriet voelen om mijn mama, het verleden en het heden en weten dat dat allemaal mag en ik het aankan en weer blij kan zijn.

Ik heb genoten en kan met liefde zeggen dat ik er 2 nieuwe vriendinnen aan over heb gehouden, die mijn hart hebben veroverd en er altijd een plekje in zullen hebben. Dankbaar ben ik, voordat Astrid en Rinske bestaan en dat ik ze heb gevonden. Geen trucjes, gewoon open, eerlijk, down to earth, behulpzaam, met liefde en respect én op een heerlijke locatie. Als je twijfelt of paardencoaching je antwoord is? In dit geval is het bij twijfel, gewoon DOEN!